Analysen bygger både på et stort kvantitativt datamateriale og kvalitative indsigter fra borgersamlinger
Denne undersøgelse er baseret på en stor repræsentativ befolkningsundersøgelse og kvalitative indsigter i form af løsningsforslag udarbejdet af borgere til to fysiske borgersamlinger samt en mindre virtuel workshop. Disse forskellige metodiske tilgange muliggør en bred forståelse for befolkningens holdning til en række centrale demokratiske spørgsmål, samtidig med, at undersøgelsen også kommer med en række helt konkrete anbefalinger og løsningsforslag.
Befolkningsundersøgelsen
Undersøgelsen består af besvarelser fra en online spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt 2.996 danskere fra 18 år og op, som er indsamlet i perioden 20. marts til 10. april 2024. Dataindsamlingen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet Epinion.
Nationalt repræsentativt survey
For at sikre, at stikprøven på 2.996 respondenter er repræsentativ med hensyn til køn, alder, region, uddannelsesniveau, beskæftigelse, indkomst og danskernes partivalg ved det seneste Folketingsvalg i 2022, blev poststratifikation anvendt på det rensede data. I denne proces tildelte Epinion vægte til hver enkelt respondent i datasættet. Det betyder, at hvis der var underrepræsentation af respondenter fra en bestemt gruppe, blev de tildelt en lidt højere vægt for at korrigere skævheden, og omvendt for overrepræsenterede grupper. Hvis respondenten har svaret ”ved ikke”, ”ønsker ikke at svare”, ”andet” el.lign. på minimum ét af disse spørgsmål har respondenten fået vægten 1. Det skyldes, at de vejer op mod populationsfordelingen på disse parametre, hvor ”ved ikke” og lignende ikke indgår i de officielle fordelinger.
Datasættet er blevet renset for at få det mest solide og retvisende datagrundlag for analysen. I den forbindelse er fire respondenter på følgende baggrund sorteret fra:
Fuldførte besvarelser der er blevet foretaget på under 4 minutter, hvilket svarer til en besvarelsestid, som er 59 pct. hurtigere end den gennemsnitlige læsetid (udregnet ud fra antal ord i spørgeskemaet x gennemsnitlig læsetid for ord pr. sekund), og samtidigt har svaret ’ved ikke’ i mere end 90 pct. af spørgeskemaet.
Databehandling
Analyserne er baseret på frekvenstabeller, krydstabeller og sammenligninger af gennemsnit og andele. Der er kun fremhævet forskelle i befolkningsgrupper med et signifikansniveau på 0,05. For alle krydstabeller med baggrundsvariable har vi gennem logistisk regression tjekket, om sammenhængen mellem de to variable holder ved kontrol for samtlige baggrundsvariable.
Spørgeskema
Spørgeskemaet er udarbejdet med input fra forskningsledelsen i Magtudredningen 2.0. Læs mere om Magtudredningen 2.0 her. Spørgeskemaet kan fås ved at skrive til projektchef, Daniel Honoré Jensen på dhj@mm.dk

Borgersamlinger baseret på Open Space Technology metoden
Borgersamlingerne og den virtuelle workshop blevet afholdt i efteråret 2024. De to fysiske borgersamlinger fandt sted i henholdsvis København og Aarhus, hvor repræsentativt udvalgte borgere, fra de to kommuner, blev inviteret via e-Boks. I alt deltog 59 personer i Aarhus og 78 personer i København, og et udsnit af sammensætningen kan ses nedenfor. Til den mindre virtuelle workshop, med danskere udenfor storbyerne, deltog otte repræsentanter fra Landdistrikternes Fællesråd.
Borgersamlingerne tog udgangspunkt i metoden Open Space Technology. Det er en metode, der gør det muligt at samle en stor gruppe deltagere med meget forskelligt udgangspunkt om at tage del i en samarbejdende proces. I fællesskab udviklede deltagerne konkrete idéer og løsninger på forskellige problemstillinger, de selv havde bragt til bordet. Borgenes problemstillinger knyttede sig til en overordnet problemstilling, som vi havde rammesat dagen ud fra. Problemstillingen i Aarhus og København lød: Hvordan styrker vi demokratiet nationalt og lokalt i den navngivne kommune? Borgersamlingerne sluttede med en afstemning, hvorefter de 5 mest populære ideer og løsninger blev præsenteret for tilstedeværende politikere.
I den efterfølgende bearbejdning af løsningsforslagene, som Tænketanken Mandag Morgen har gennemført, er anbefalinger, der forsøger at løse den samme demokratiske problemstilling, blevet slået sammen. Derudover har anbefalingerne været igennem en sproglig gennemskrivning.